Kuih kaswi ialah kuih tradisional yang berwarna coklat disaluti dengan kelapa parut . Kuih tersebut boleh didapati di gerai-gerai kuih ataupun di majlis perkhawinan yang dijadikan sebuah pencuci mulut.
Bahan-bahan:
150g gula melaka
75g gula merah
75g gula pasir200ml air (untuk memasak gula)
1 helai daun pandan
300g tepung beras boh
2.5cbsr penuh tepung sagu
0.25cteh kapur dicampur dengan sedikit air
0.25cteh garam
250ml (2 cawan)air
230g kelapa parut (dibuang kulit) digaul dengan 1 cteh garam
Cara-caranya:
- Jerang air di dalam kukusan dahulu..
- Masak gula melaka ,gula merah, gula pasir, air dan pandan di dalam periuk kecil sehingga cair.
- Tapis dan biarkan ia sejuk dahulu
- Gaul pula tepung beras boh, tepung sagu ,kapur ,garam dan air di sebuah mangkuk lain
- Tapis dan kemudian isikan ke dalam acuan kecil atau loyang kuih dan kukus selama 20 minit.
- Sejukan loyang itu di dalam sedulang air.
- Hidangkan kuih itu digaul dengan kepala parut yang telah dibubur sedikit garam.
No comments:
Post a Comment