Tuesday, August 17, 2010

Asam pedas Ikan Pari ini ialah lauk yang dimasak di dalam kari yang pedas bersama sedikit asam. Lauk ini selalu dimakan dengan nasi. Ramai yang memasak makanan ini menggunakkan lauk ini untuk menjadi hidangan makan malam atau tengahhari.


Bahan-Bahan
600g ikan pari (dipotong enam) 
 1 tangkai bunga kantan (dipotong ½) 
 2 tangkai daun kesum 
 1 sdt garam 
 1 sdt gula 
jus asam jawa (30g buah asam jawa dicampur dgn 1 liter air) (yg dikisar)
  6 batang lada merah
  3 batang lada kering
  1cm kunyit hidup
  1sdb serai yg dihiris
  4 hiris lengkuas
  ½ biji bawang merah 
 6 biji bawang putih 
 1 sdt ketumbar 
½ sdt belacan 
Cara-Cara
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar.
 2.Masukkan ikan pari dan masak sehingga kecut selama 2-3 minit. 
 3.Masukkan bunga kantan yang dipotong ½ serta daun kesum.
 4.Campurkan jus asam jawa dan biarkan hingga mendidih
5.Masukkan bahan-bahan perasa dan hidangkan bersama bunga kantan yang dihiris halus

No comments:

Post a Comment