Monday, August 16, 2010

Ayam Cili Padi

Ayam Cili Padi ialah ayam yang telah dimasak di dalam kuah kunning. Kuah tersebut telah dicampurkan dengan cili padi yang membuat rasa kepedasannya .



Bahan-Bahan:

1 ekor ayam (dipotong 8)

4 biji bawang putih
2 biji bawang besar
2cm kunyit hidup
2cm halia
7 biji cili padi
1 batang serai (dititik )
2 biji kentang (potong dadu)
1 kotak kecil santan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara

Panaskan minyak dalam periuk

Masukkan serai dan di ikuti bahan-bahan yang dikisar
Tumis hingga harum
Masukkan ayam dan kacau rata
Curahkan 2 cawan air dan kacau perlahan-lahan
Masukkan garam secukup rasa
Selepas mendidih,masukkan kentang
Masukkan santan dan kacau hingga sebati

No comments:

Post a Comment